madfortech

Γιατί επιλέγω το Android

android-apps

Υπάρχουν πολλά λειτουργικά συστήματα στην αγορά. Υπάρχουν τα Windows Phone, το Symbian, το iOS, το Blackberry, το Android, το Web OS και άλλα που δεν αναφέρω εδώ. Από όλα τα λειτουργικά συστήματα που υπάρχουν στην αγορά, χωρίς αμφιβολία, τα δύο επικρατέστερα είναι το Android και το iOS. Google και Apple αντίστοιχα, δύο εταιρίες με παντελώς διαφορετική φιλοσοφία αλλά και διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα του software.

Το Android από την μια υποστηρίζει τον “ανοιχτό” κώδικα και δίνει την ελευθερία στον οποιονδήποτε έχει τις απαραίτητες γνώσεις ή μη να επεμβαίνει στο λειτουργικό και να κάνει ότι θέλει και από την άλλη έχουμε την Apple που υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο καθώς θέλει να έχει τον πλήρη έλεγχο τόσο σε hardware όσο και σε software επίπεδο. Προσωπικά επιλέγω το Android της Google και θα αναλύσω στην συνέχεια το γιατί σε αντίθεση με το iOS της Apple.

Σύνδεση όλων των εφαρμογών μεταξύ τους και όχι ανεξάρτητη λειτουργία αυτών όπως στο iOS. Για παράδειγμα, θέλω να ανεβάσω μια φωτογραφία στο Dropbox. Στην περίπτωση του Android όπως πλοηγούμαι στην gallery μπορώ με ένα απλό πάτημα του share, να ανεβάσω την φωτογραφία μου στο Dropbox, στο iOS απ΄ την άλλη θα πρέπει να ανοίξω την εφαρμογή του Dropbox και να κάνω από εκεί upload την φωτογραφία καθώς δεν συνδέονται η gallery με το Dropbox μεταξύ τους εξαιτίας των περιορισμών της Apple. Το ίδιο συμβαίνει σε οποιαδήποτε εφαρμογή αφού είναι θέμα λειτουργικού συστήματος.

Ελευθερία επιλογών καθώς με το Android μπορώ να επιλέξω το hardware που ταιριάζει στις ανάγκες μου. Αν θέλω ένα smartphone απλά για να ελέγχω το email μου και να μπαίνω στον RSS reader, τότε με λίγα χρήματα θα έχω αυτό που θέλω χωρίς να πληρώνω περιττό hardware και μαρκετινίστικα κόλπα. Από την άλλη αν επιλέξεις το iOS, τότε αυτό πάει πακέτο με την μια και μοναδική συσκευή που ακούει στο όνομα iPhone, έτσι η ελευθερία επιλογών πάει περίπατο.

Άπειρη παραμετροποίηση ως εκεί που δεν αντέχεις άλλο να ασχολείσαι. Στο Android μπορώ να βάλω οτιδήποτε σε οποιαδήποτε οθόνη, να μετακινήσω τα apps όπου θέλω, να βγάλω ότι χρειάζομαι στην κεντρική οθόνη και να χρησιμοποιήσω widgets όπου θέλω για να λαμβάνω άμεσα κάθε είδους πληροφορία. Στο iOS από την άλλη δεν έχω Widgets, με αποτέλεσμα να πρέπει να ανοίξω κάθε εφαρμογή ξεχωριστά για να πάρω τις πληροφορίες που χρειάζομαι, ενώ η παραμετροποίηση έγκειται στην αλλαγή θέσης των εικονιδίων των εφαρμογών αλλά και στην οργάνωση τους με φακέλους. Τέλος, στο Android μπορώ να αλλάξω και εφαρμογές του συστήματος με άλλες όπως για παράδειγμα το πληκτρολόγιο, δεν λέω το iOS έχει ένα από τα κορυφαία πληκτρολόγια σε smartphone αλλά υπάρχουν 3d party πολύ καλύτερα και πιο έξυπνα.

Κακά τα ψέματα, η Google παρέχει την πιο ολοκληρωμένη σουίτα web εφαρμογών. Gmail, Gdrive, Google Search, Google Maps και πολλές άλλες υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Μαντέψτε… το Android παρέχει την πληρέστερη και καλύτερη ενσωμάτωση των υπηρεσιών αυτών σε αντίθεση με το iOS και αυτό είναι φυσικό καθώς είναι όλα προϊόντα της Google. Για παράδειγμα, δε μπορώ να βρω αντίστοιχη καλύτερη εφαρμογή για Google Talk συνομιλίες από την ενσωματωμένη του Android σε κανένα άλλο λειτουργικό σύστημα.

Αυτοί είναι οι τέσσερις βασικότεροι λόγοι που, τουλάχιστον εγώ, επιλέγω το Android ως λειτουργικό σύστημα για το smartphone μου. Εσείς πιο λειτουργικό επιλέγετε και γιατί ;

Tags: ,

Comments ( 5 )

Τα σχόλια είναι free

 1. vprot 30/01/2013 Reply

  Πολύ αναλυτικές οι πληροφορίες που αναφέρεις και λογικό το πώς καταλήγεις τελικά σε Android. Εγώ από την άλλη επιλέγω Windows Phone επειδή είναι απόλυτα συμβατό με τα Windows που χρησιμοποιώ, είναι πολύ εύχρηστo και λειτουργικό. Δοκίμασα Android αλλά ήθελα κάτι πιο σταθερό και λιγότερο "ανοιχτό" από αυτό.

 2. Vagelis 30/01/2013 Reply

  Ωραία τοποθέτηση τεκμιριομένη και όχι πορομένη.
  Εγώ πάλι διάλεξα iOS και έχω πλήρη συμβατότητα με το Mac μου και πραγματικά νοιώθω πλήρη αρμονία με τις κοινές τους εφαρμογές.

 3. Μαριος 30/01/2013 Reply

  Android . γιατί συμφωνώ απόλυτα με οτι έγραψες +1 ! Αν και κάποια στιγμή θα ήθελα να δουλέψω για λίγο διάστημα και ενα Windows Phone . Πιστεύω πως είναι , αν οχι το ποιο γρήγορο λειτουργικό (ελαφρύ) σε κινητό , ενα απο τα γρηγορότερα. [άποψη μου : το γρηγορότερο(!!) από το λίγο που εχω γευτεί.]

 4. Πάνος 21/06/2013 Reply

  Από τότε που δοκίμασα το Android δεν το αλλάζω με τίποτα. Πρώτα απ όλα έχει πληθώρα συσκευές για κάθε τσέπη και γούστο.Δευτερον δε το βαριέσαι ρε παιδάκι μου γιατί κάθε μέρα μπορείς να φτιάξεις τις οθόνες σου οπως γουστάρεις. Ειδικά αυτές οι ζωντανές ταπετσαρίες είναι άλλο πράγμα. Όσο για εφαρμογές και παιχνίδια……..

  • c.k. 21/06/2013 Reply

   Σωστή παρατήρηση Πάνο, βέβαια και τα Windows phone σε χαμηλή κατηγορία τιμών τα πάνε εξαιρετικά λόγω ταχύτητας και απόδοσης λειτουργικού σε όλους τους τομείς

Leave your comment here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.