madfortech

Sony Xperia Z1 compact, θυσιάζει τις διαστάσεις χωρίς να θυσιάζει την ουσία

xperia-z1-compact-review-9Sony, όνομα βαρύ με ιστορία και πορεία μη σταθερή μέσα στα χρόνια αλλά πάντα με πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις, είτε δημιουργώντας τες είτε συμμετέχοντας απλά. Πρόσφατα ήρθε στα χέρια μου για review το Xperia Z1 compact, συσκευή που προσπαθεί να σπάσει την μάστιγα της μεγάλης οθόνης και να κάνει επίκαιρο ένα trend του χθες με τεχνολογία του σήμερα, τα καταφέρνει άραγε;

Είχα χάσει εδώ και καιρό την αίσθηση του να πιάνεις το smartphone και να χωράει στην παλάμη σου, είχα ξεχάσει πόσο ωραία και βολικά είναι. Με το Sony Xperia Z1 compact την ξαναβρήκα, με διαστάσεις 127 x 64.9 x 9.5 χιλ και βάρος 137 γραμμάρια μπορείς να το χαρακτηρίσεις μικρό και πραγματικά compact. Τα υλικά κατασκευής προσδίδουν κύρος στον κάτοχο αλλά και στην ίδια την Sony αφού μπορεί να καυχιέται για την άριστη συναρμολόγηση, το αλουμίνιο στο σώμα του Z1 compact και το γεγονός πως είναι ανθεκτικό σε νερό και σκόνη. Το grip παραδοσιακά δεν θα έλεγα ότι είναι και το καλύτερο δυνατό αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα σε τούτη εδώ τη ζωή.

xperia-z1-compact-review-19

Αφήνοντας σιγά σιγά τον εξωτερικό κόσμο του Xperia Z1, γνωρίζεσαι καλύτερα με την συσκευή και συνειδητοποιείς πως έχεις να κάνεις με άριστο hardware χωρίς ουσιαστικές υποβαθμίσεις και πετσοκόμματα λόγω μεγέθους, όπως παραδοσιακά συμβαίνει με άλλους κατασκευαστές. Διαθέτει τον Qualcomm MSM8974 Snapdragon 800 στα 2.2 GHz τεσσάρων πυρήνων, μνήμη RAM 2GB, 16GB εσωτερικού χώρου με τα 11 περίπου να είναι διαθέσιμα στον χρήστη ενώ μπορούν να επεκταθούν μέσω microSD, 2300 mAh μπαταρία και κάμερα 20.7 megapixel. Γενικά, διαθέτει κορυφαίο hardware παρόμοιο με εκείνο του Xperia Z1 και φυσικά ακούει την κάθε εντολή του χρήστη με απόλυτη υπακοή ότι και αν εκείνος του ζητήσει.

xperia-z1-compact-review-2

Αφού λοιπόν γνωριστήκαμε με το Ζ1 compact ώρα να μιλήσουμε για την οθόνη. Η οθόνη είναι ίσως το σημαντικότερο κομμάτι κάθε σύγχρονου smartphone, με αυτήν αλληλεπιδράς, με αυτήν διαβάζεις την κάθε πληροφορία, εκείνη χαϊδεύεις και ακουμπάς, είναι το παράθυρο σου από την πραγματικότητα στον κόσμο των apps και του ίντερνετ. Είναι στις 4.3″ με ανάλυση 1080 x 720p και το PPI να φτάνει τον αριθμό 342, νούμερο αρκετά ικανοποιητικό. Όμως, το σημαντικότερο όλων είναι πως επιτέλους η Sony φαίνεται πως έχει φτιάξει τις οθόνες τις στα smartphones. To Ζ1 compact έχει οθόνη εξαιρετική. Λίγο υπερκορεσμένα χρώματα αλλά λαμπερά, δεν ξεθωριάζει υπό γωνία, έχει απίστευτη ευκρίνεια και γενικά μπορεί να χαρακτηριστεί με μια λέξη οθονάρα.

xperia-z1-compact-review-16

Η μπαταρία του από την άλλη δεν θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό καθώς με μέτρια ως βαριά χρήση φτάνει μετά βίας την μια μέρα χρήσης. Αν του φερθείς με στοργή και ενεργοποιημένο το mode stamina της Sony, θα μπορέσεις να μείνεις μακριά από πρίζες για περίπου μιάμιση με δύο μέρες. Στα χαρτιά είναι στα 2300 mAh.

Η κάμερα είναι ένα άλλο θέμα που σηκώνει συζήτηση. ο φακός είναι τεχνολογίας G (όπως εκείνος των high end φωτογραφικών μηχανών των Ιαπώνων) στα 20.7 megapixel αλλά τα αποτελέσματα δεν δικαιώνουν την συσκευή και τον χρήστη που το επέλεξε ως φωτογραφικό του σύμμαχο. Δεν μπορώ ξεκάθαρα να μιλήσω για το hardware καθεαυτό αλλά από τις διάφορες φωτογραφίες που τράβηξα, παρατήρησα σε ανεξήγητο βαθμό θόρυβο και πολλές φορές υπερκορεσμένα χρώματα που δεν είχαν επαφή με την πραγματικότητα. Σε low light καταστάσεις τα αποτελέσματα είναι μια χαρά και τα modes της Sony καθώς και οι manual ρυθμίσεις που δίνει στον χρήστη είναι στοιχεία θετικά, αλλά μέχρι εκεί.

xperia-z1-compact-review-23

Σε ότι έχει να κάνει με το software, οι προσθήκες της Sony είναι καλοδεχούμενες χωρίς περιττά apps και γενικά blotware με εξαίρεση το δαιμονισμένο ΜcAfee που ποτέ δεν συμπάθησα. Το interface είναι ομαλό, όμορφο και γρήγορο. Ο πυρήνας του φυσικά είναι το Android 4.3 με πλάνο αναβάθμισης σε 4.4 πολύ σύντομα.

Το Sony Xperia Z1 Compact δεν θα γίνει best seller στις αγορές και η Sony το ξέρει. Αποτελεί όμως την ιδανική λύση για τον iPhone lover που θα ήθελε να βάλει στην καθημερινότητά του το Android και το όλο οικοσύστημα της Sony.

Sony Xperia Z1 compact βίντεο παρουσίαση

xperia-z1-compact-review-29

 

Βρες το Xperia Z1 compact στην καλύτερη τιμή της αγοράς


Tags: , , , ,

Leave your comment here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.