madfortech

Το μέλλον είναι στα Wearables

pebbleΠολλές φορές φαντάζομαι το μέλλον, βλέπω ευτυχώς ή δυστυχώς πολλές ταινίες επιστημονικής φαντασίας τον τελευταίο καιρό. Φαντάζομαι ρομπότ, ολογράμματα, τηλεοράσεις με αναλύσεις εξωφρενικές, οχήματα που ταξιδεύουν μόνα τους και πολλά άλλα. Όμως, η πραγματικότητα δεν είναι ταινία επιστημονικής φαντασίας, αν και ορισμένες φορές την ξεπερνά. Κρίνοντας λοιπόν από τα τελευταία δύο χρόνια τεχνολογικών εξελίξεων και παρακολουθώντας  τις εταιρίες από κοντά μπορώ με βέβαιη σιγουριά να πω πως το μέλλον είναι στα  wearables, σε κάθε συσκευή δηλαδή που φοριέται, την έχουμε πάντα μαζί μας είτε αυτή είναι ρολόι, είτε γυαλί είτε κάτι άλλο.

Είναι το επόμενο μεγάλο βήμα και στοίχημα της τεχνολογίας και των εταιριών, να καταφέρουν να προσαρμοστούν στην καθημερινότητα του ανθρώπινου είδους με τρόπο φυσικό. Να μην χρειάζεται δηλαδή να ψάχνουμε το smartphone μας στα σκοτάδια για να δούμε γιατί χτυπάει, αλλά να ειδοποιούμαστε απευθείας από το ρολόι μας ή να βλέπουμε στα γυαλιά μας ποιος μας καλεί.

Πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί την επόμενη φυσική εξέλιξη ανοίγει για εμάς αλλά και για τις εταιρίες νέα μονοπάτια σε πολλούς τομείς. Ένας από αυτούς είναι η διαφήμιση και το πως θα αλλάξει το marketing. Σκέψου το εξής απλό : Φοράς το βραχιόλι το οποίο μπορεί να ψήσει μέχρι και καφέ (μην ξεχνιέσαι, μιλάμε για το μέλλον) το βραχιόλι ξέρει πότε κινείσαι περισσότερο, που είσαι, αν κοιμήθηκες καλά το βράδυ κλπ κλπ άρα δεν το εμποδίζει σε τίποτα να στείλει αυτά τα δεδομένα στο smartphone σου και εκείνο με την σειρά του να σου προβάλει τις αντίστοιχες διαφημίσεις. Το ξέρω είναι τρομακτικό αλλά συνάμα είναι και ένα σενάριο που θεωρώ πως δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα.

android-wear (1)

Ένας άλλος παράγοντας που θα συντελέσει στην ανάπτυξη των wearables είναι το γεγονός πως ο κόσμος θα βαρεθεί το smartphone. Θα ανακοινώνονται συνεχώς πιο δυνατές συσκευές, με περισσότερα pixel, καλύτερους επεξεργαστές κλπ κλπ αλλά κάποια στιγμή αυτό θα έρθει σε τέλμα και έτσι θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε νέες ανάγκες και κρίνοντας από τις μέχρι τώρα συσκευές, η ανάγκη θα είναι για συσκευές που φοριούνται. Αν δεν ήταν τα wearables δεν θα έβγαζε η Google το Android wear αλλά ούτε και οι εταιρίες δεν θα ανακοίνωναν, βραχιόλια, ρολόγια και άλλα τέτοιου είδους αντικείμενα. Ωστόσο, το smartphone θα συνεχίσει να υπάρχει ως πηγή όλων των συσκευών που θα φοράμε. Σκέψου το σαν τον πύργο σε έναν σταθερό υπολογιστή.

Αυτό φαντάζομαι για το άμεσο μέλλον. Wearables παντού με ολοένα και περισσότερα και πιο εξελιγμένα τεχνικά χαρακτηριστικά να γίνονται ένα με τον χρήστη ενώ το smartphone θα συνεχίσει να υπάρχει και να τροφοδοτεί με πληροφορίες και δεδομένα.  Επιστημονική φαντασία ή πραγματικότητα; Θα γνωρίζουμε σε λίγα χρόνια…


Comments ( 3 )

Τα σχόλια είναι free

 1. Προσωπικά, έχω βαρεθεί τα smartphones εδώ και κάποια χρόνια. Συνεχώς βγαίνουν καλύτερα, κάθε 1-2 μήνες και ο κόσμος δεν τα χρησιμοποιεί στο έπακρο. Συνεχίζει και τα χρησιμοποιεί για απλές λειτουργίες και απλές εφαρμογές. Από την άλλη, τα wearables θα δώσουν άλλο νόημα στη χρήση των smartphones. Δε χρειαζόμαστε καλύτερα smartphones, χρειαζόμαστε νέους τρόπους για να χρησιμοποιήσουμε τα ήδη πάρα πολύ καλά smartphones που κυκλοφορούν. Η λύση βρίσκεται άραγε στα wearables, στο OS ή κάπου αλλού;

  • c.k. 22/03/2014 Reply

   Σε έναν διαφορετικό συνδυασμό όλων αυτών νομίζω με βασικό ρόλο τα wearables

 2. Λάμπρος 06/07/2014 Reply

  Το θέμα είναι πως ακόμα τα smart*** (οτιδήποτε) δεν έχουν βρει και πολλές σοβαρές εφαρμογές.
  Είναι περισσότερο γκατζετ παρά εργαλείο.
  Είτε κινητό, είτε ρολόι, εάν δεν κάνει κάτι πραγματικά χρήσιμο που διευκολύνει την ζωή σου
  δεν θα έχει πραγματική επιτυχία και δεν είναι το μέλλον…
  πχ ειδικά για τα γυαλιά της google, εάν βγαίναν τώρα θα είχαν τεράστια αποτυχία. Δεν νομίζω πως μπορούν να κάνουν ούτε κάτι καινούριο, ούτε κάτι καλύτερο. Φαντάσου πως σου περιορίζουν το οπτικό πεδίο, άρα πρέπει σε αντάλλαγμα να κάνουν κάτι εξίσου σημαντικό.

  * φυσικά και τα smaryphones διευκολύνουν την ζωή μας, μην με περάσετε για τρελό, απλά όχι και τόσο πολύ και δεν αφήνουν και κάποιο σημαντικό κενό για να καλύψουν τα πχ. ρολόγια .
  Το πλέον σημαντικό χαρακτηριστικό δεν είναι τα wearables αλλά η καλύτερη και ευφυέστερη αλληλεπίδραση με τον χρήστη (πχ siri, google now) τα οποία έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους μέχρι να είναι ΟΚ ( εδώ να πούμε πως δεν υποστηρίζονται ακόμα τα ελληνικά, οπότε εμάς τα google waerables μας είναι άχρηστα)
  Το μέλλον σίγουρα θα είναι διαφορετικό και με περισσότερη τεχνολογία, απλά μην βιάζεστε τόσο 😉

Leave your comment here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.